Groningen,
22
October
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Slimme straatverlichting bespaart miljoenen

De elektriciteitskosten van straatlantaarns kunnen worden gehalveerd. De nieuwe slimme straatverlichting van het Nederlandse bedrijf Tvlight levert een besparing op van zo’n zestig procent. Deze woorden komen van de uitvinder van de energiebesparende lantaarnpaal, Chintan Shah. Er kan dus behoorlijk bespaard worden op het bedrag wat de Nederlandse straatverlichting kost aan elekriciteit- en onderhoudskosten, namelijk 300 miljoen euro per jaar. In heel Europa worden die kosten geraamd op tien miljard.

Chintan Shah, CEO
Het is een ingewikkelde technologie. De sensoren moeten personen en voertuigen zien maar geen bomen of konijnen. En het feit dat het draadloos is maakt het complex.
Chintan Shah, CEO

Elk kwartier wordt de verkeersdrukte op snelwegen gemeten. Wanneer het erg druk is, onweert of hard regent, blijft de verlichting aan. Op plaatsen als industrieterreinen, parkeergarages of woonwijken brandt de verlichting continue maar is gedimd tot twintig procent . Zodra er iemand langsloopt gaan ze ook daar feller branden. “Juist op deze plaatsen is het belangrijk dat er altijd licht brand, dat geeft een veilig gevoel.”

Downloads